dilluns, 31 de maig del 2010
dissabte, 29 de maig del 2010
Aparell per estalviar aigua
dissabte, 22 de maig del 2010
Eolo, l'autobús purificador
Esperem que algun dia aquest disseny s’acabi fent realitat com el purificador intel•ligent d’aire.
dimarts, 18 de maig del 2010
Redescoberta la papallona Parnassius apollo filabricus
dijous, 13 de maig del 2010
Bioluminescència en l’oceà
La bioluminescència és la generació de llum química i moltes de les espècies marines se n’aprofiten per a poder sobreviure ja sigui per buscar aliment, per atraure a altres peixos, pels depredadors...
En la imatge següent es pot veure com varia la distribució de la emissió màxima de la bioluminescència depenent de l’ambient marí i del tipus d’organisme:
dimarts, 11 de maig del 2010
Aigua per unir
Aquesta jornada pretén resoldre els principals problemes hídrics com la que vàrem patir durant la sequera extrema de l’ any 2008, l’abastament de la metròpoli, els cabals de manteniment dels rius catalans...Tot això amb la participació de científics i especialistes en la gestió de l’aigua.
dissabte, 8 de maig del 2010
Setmana de la Biodiversitat a Catalunya
Científics russos demostren que els aliments transgènics són perillosos per a la salut
Segons el subdirector de l'Institut Severtsov, doctor en biologia Alexei Súrov, es van detectar retards en el desenvolupament i el creixement, el desequilibri entre els sexes amb el predomini de femelles, la disminució de cries i l'esterilitat en segona generació, així com una important minva de la capacitat reproductiva en els mascles."El resultat més important del nostre estudi és la paralització de la capacitat reproductiva. La naturalesa suspendre la procreació en animals alimentats amb transgènics", va indicar Baranov.Segons diversos ecòlegs, al món es realitzen molt pocs estudis sobre el consum de transgènics i les seves conseqüències per a la salut d'animals. Els últims estudis independents d'aquest tipus coneguts es van dur a terme a l'Institut de l 'Activitat Nerviosa Superior i Neurofisiologia (Rússia, 2005) i la Universitat de Caen (França, 2006).
Girona m'enamora
dijous, 22 d’abril del 2010
diumenge, 18 d’abril del 2010
Encara no tens el teu trosset d'oceà?
I només t'ha de comprometre a fer 4 cosetes per salvar l'oceà. Jo ja tinc el meu!!!
dimarts, 13 d’abril del 2010
On estan els peixos? Ens els hem menjat!
Aquí va una recomanació d’un reportatge (està també en castellà) que parla sobre el greu descens que pateix actualment les captures de pesca, els principals motius i com podem aturar aquesta situació.
Segons estudis, si les tendències actuals segueixen com fins ara els estocs de peix de que ens alimentem desapareixeran en menys de 30 anys, el 1948 exactament.
divendres, 9 d’abril del 2010
divendres, 2 d’abril del 2010
Calcula la teva petjada hídrica!
La petjada hídria és un indicador de l'ús de l'aigua que té en compte tant l'ús directe com indirecte per part d'un consumidor o productor. La definiríem com el volum total d'aigua dolça que s'utilitza per produir els bens i serveis consumits per l'individu o comunitat i pels comerços.
Entreu a aquesta web:
http://www.waterfootprint.org/
I calculeu la vostra petjada hídrica, és molt fàcil! Només heu de col•locar aproximadament alguns valors dels vostres consums setmanals d’aigua, quantitat de menjar que consumiu...
Us sortiran uns gràfics com aquests:
Això si feu el test més llarg. Pels més mandrosos n’hi ha un només de tres preguntes, així que més fàcil no pot ser!
Esteu dintre de la mitjana espanyola? Terrible!!!
Tothom a estalviar aigua i a menjar menys carn!
dissabte, 13 de març del 2010
Fulles de plataner per embolicar els nostres esmorzars
El paper d’alumini o film transparent és el must have per embolicar els nostres aliments. Però si volem contribuir amb el medi ambient el dissenyador Tal Marco ha inventat uns embolcalls fets de fulles de plataner!
Les fulles de plataner tenen l’avantatge que són molt grans, planes, impermeables i per tancar bé n’hi ha prou en perforar la fulla.
Un pas més per contaminar menys!
diumenge, 28 de febrer del 2010
Gallines antiresidus
Doncs perquè d’aquesta manera poden reduir la quantitat de brossa de casa seva. Segons Christophe Denève, responsable de medi ambient creu que d’una banda, es reduiran la quantitat de residus orgànics de casa seva i per altre banda, aconseguiràn uns ous més frescos dels que venen a qualsevol supermercat Dia.
Qualsevol persona interessada es tractaria de sol•licitar-la mitjançant un correu electrònic i al cap d’uns dies t’entreguen un parell de gallines a casa teva sempre i quan et comprometis a mantenir-les vives durant dos anys, després d’aquest temps ja se les poden cruspir. Per això l’ajuntament farà un seguit de controls.
He estat pensant en el tema i seria una bona idea practicar-ho també a la ciutat de Girona. Potser amb gallines seria una mica complicat però intentar-ho amb les gavines…aquí a Girona n’hi han moltes i quan me les miro sempre estan prenent la fresca i mai fan res…bé, possiblement llavors es multiplicarien massa ràpid i crec que ja ni han bastants, no he dit res…Millor el compostatge casolà.
diumenge, 21 de febrer del 2010
Beethoven Symphony nº9
Aquests són un dels vídeos que ens van passar a la conferència per veure com la música afecta a la forma dels cristalls de l'aigua
Missatges a l'aigua
La conferència parlava de com els sentiments i les paraules podien influir en la forma dels cristalls d’aigua. Masaru Emoto, que va ser qui va dur a terme aquests experiments va exposar l’aigua a l’aigua amb diferents paraules, dibuixos i música i llavors la congelava i examinava l’estètica dels cristalls resultants mitjançant fotografies microscòpiques. D’aquesta manera si l’aigua s’exposava a imatges, paraules o sentiments desagradables apareixien cristall com aquest:
Pel contrari si s’exposaven a imatges, paraules o sentiments agradables...:
Cap al final de la conferència ens van dir que per comprovar-ho a les nostres cases podíem fer un petit experiment. Consistia en dos pots de vidre en els quals en cadascun hi posàvem arròs que prèviament havíem bullit. En un pot hi col•locàvem l’etiqueta d’amor i en l’altre la d’odi. Es tractava de que cada dia miréssim cadascun d’aquests pots, un transmetent-li amor i l’altre odi (es tractaria d’inspirar-se una mica). Amb els dies veuríem com l’arròs amb l’etiqueta d’odi es tornaria negre i fastigós. En canvi, la que posa amor conservaria el seu aspecte.
Quan vaig sortir de la conferència estava disposada a provar-ho a casa, em va picar la curiositat però sincerament encara no ho he provat. Si algú s’anima a provar-ho ja direu si realment funciona o no!
dijous, 18 de febrer del 2010
Jornada de portes obertes a la Universitat de Girona
Aquestes jornades es fan des del curs 1996-1997 i són una oportunitat de conèixer la Universitat per dintre i la oferta d’estudis no només pels alumnes sinó també pels professors i els familiars i d’aquesta manera que els futurs estudiants puguin fer-se una idea de com serà la seva vida universitària.
Consistiran en un conjunt de sessions informatives de les 39 titulacions de grau que existeixen actualment, totes d’elles adaptades a l’Espai Europeu d’Educació Superior. També es faran visites guiades a totes les instal•lacions de la Universitat i un conjunt d’activitats molt interessants i divertides que es duran a terme durant tot el matí a les diferents facultats. A més, també hi haurà una instal•lació de fires a l’exterior de la universitat amb informació de tot tipus referent a la vida de l’estudiant: allotjament, borsa de treball, idiomes...
dilluns, 15 de febrer del 2010
dimarts, 9 de febrer del 2010
Benvinguts i Benvingudes!
El meu bloc no tracta sobre atzavares ni res d’això, sinó que tracta d’una mica de tot, tant puc escriure coses sobre mi, situacions que he viscut com articles i noticies que em puguin semblar interessants. I com podreu anar veient el que més m’interessa són temes de ciència tot i que segurament hi podreu trobar temes bastant diversos.
Bé, amb això dono per acabat el primer post. Espero els vostres comentaris i gràcies per llegar-me.